Adet Günü Hesaplama Nedir?

0

 

Her kadın ergenlik dönemine girişi itibari ile regl yani adet görmeye başlar. Bu döngü aylık olarak her ay bir yumurtanın döllenmemesi sonucu atılması sonucu oluşur. Bu dönemde kadınlar vajinalarında kanama yaşarlar. Kısaca yumurtlama dönemi başlamış olan her kadın her ay adet görür. Yumurtlama düzeni bozulursa yani döllenme meydana gelirse yumurtlama olmaz ve adet görülmez.

Adet döngüsünün bozulması durumu çeşitli düzensizliklere sebebiyet verir. Bu sebepten ötürü de adet tarihinin bilinmesi yeni ay da hangi tarihte adet görüleceğinin bilmesi önem arz eder. Bu noktada hem adet tarihinin bilinmesi ile adet döngüsünün düzenli olup olmadığı takip edilmiş olur hem de bir sonraki ay için tatil tarzı planlar yapıyor isek adet görüşecek tarihin bilinmesi önemli bir ayrıntı olacaktır.

 

Adet Döngüsü Nasıl Hesaplanır?

Son adet gördüğümüz tarihten itibaren belli bir döngü doğrultusunda diğer ay da adet görürüz. Bu adet döngüsü ortalama olarak 28 gün gibi bir süreye denk gelir. Ama 21 ya da 35 gün aralığında görülen adet döngüleri de normal olarak kabul edilir.

Bu 21 ve 35 gün görülen döngülerin altı veya üstü sınır dışı kabul edilir. Bu döngü aralıkları alt ve üst sınırlar demektir. Yani özetle son adet gördüğümüz tarihten sonra 21 ya da 35 gün içerisinde yeniden adet görmemiz gerekir.

 

Adet Günü Hesaplama Neden Önemlidir?

Evli çiftler bebek istedikleri zaman özellikle yumurtlama günleri önem arz eder. Çünkü bu dönemlerde yumurtaların döllenme ihtimali diğer günlere oranla daha yüksektir.

Yumurtlama tarihleri hesaplanırken de baz alınan durum adet tarihleri olduğu için adet günü hesaplama önemli bir ayrıntıdır. Yumurtalama hesaplaması yapmak için ise  adet gördüğünüz tarihin üzerine 14 gün saymanız gerekir. Adet görme tarihinizde sonraki 14. Gün ve sonraki birkaç gün yumurtlama döneminizdir.

Bunun dışında adet döngüsünde yaşanan aksamalar ve gecikmelere gebelik durumuna işaret etmesi nedeni ile de önem arz eder. Son adet tarihinizi bilmeniz ve gelecek adet tarihinizi hesaplamanız gecikme yaşayıp yaşamadığınızı bilmenize imkân sağlayacağı için gebelik tahmin etme gibi durumlarda da önem arz edecektir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir